Informácie o nás

Táto stránka je fiktívna a slúži výhradne na školské účely. 

Charakteristika

Klobúk/Plodnica:

Klobúk má 60-150 mm v priemere, najprv je klenutý s podvinutým okrajom, neskôr plocho rozprestretý, v strede niekedy vtlačený, s okrajom ostrým, často aj zdvihnutým nahor. V mladosti je fialový, neskôr bledo sivofialový alebo hnedofialový, postupne bledne a v dospelosti býva zvyčajne špinavohnedastý. Je málo hygrofánny, hladkýholý, za mladi má okraj oinovatený.

Hymenofor:

Lupene sú 6-10 mm široké, pomerne husté, pri hlúbiku zúbkom vykrojené; od dužiny klobúka sa dajú ľahko oddeliť. Za mladi sú krásne sýtofialové, neskôr hnedastookrové až mäsovohnedasté.

Hlúbik:

Hlúbik je 50-100 mm dlhý a 12-30 mm hrubý, plný, pevný, valcovitý, na báze zhrubnutý. Najprv je fialový, neskôr sivomodrý, napokon vyblednutý, takmer belavý. Býva hladký, pozdĺžne vláknitý, pod klobúkom často belavo oinovatený, dolu niekedy hrdzavohnedý, na báze fialovo plstnatý.

Dužina:

Dužina je za mladi živofialová, neskôr bledšia, najprv tuhá, potom mäkká. 

 

RECEPTY

Nátierka

Ingrediencie: Zavaráná huba čvangajsk lesný  v sladkokyslom náleve, studené hovädzie mäso uvarené v polievke, zavárané uhorky v sladkokyslom náleve, slanina, horčica plnotučná

 

Popis prípravy: Hubu čvangajsk lesný pokrájať, poprípade v mixéri krátko zomlieť, pomiešať a natierať na chlieb. / hrianku ,sendvič a.p./

 

Rizoto

Ingrediencie: nazbieraná čerstvá huba čvangajsk lesný (môže byť aj mrazené), masť, cibula, ryža, soľ, mleté čierne korenie, ak je kúsok čerstvej papriky a 1 paradajka -cherry, nemusí byť. na podlievanie môže byť vývar alebo iba voda.

 

Popis prípravy: Čvangajsk lesný nakrájame na kúsky (ľubovolnú veľkosť), podusíme na cibulke, posolíme, pridáme ml.č.korenie, papriku 1/2 struka a 1 rajča (nemúsí byť). Dosypeme umytú ryžu a zalejeme podľa potreby vodou alebo vývarom. Môže sa dusiť na platni alebo neskúsené kuchárky radšej v rúre. Občas premiešať, až je ryža sypká. Na taniery možno pridať nastrúhaný syr, alebo čertovskú omáčku Otma, je pikantná a mierne pálivá.  

© 2013 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode