Pozor! Mráz môže jedlé huby zmeniť na jedovaté

08.11.2013 20:25

S jesenným počasím sa pomaly končí hubárska sezóna predovšetkým hríbovitých húb. Napriek tomu sa sem-tam objavia plné košíky, s ktorými sa ľudia vracajú z lesa. Hríby strieda žatva podpňoviek, hlív a pôvabníc. Hubársky úlovok však môžu ovplyvniť ranné mrazíky a chladnejšie počasie. Českí mykológovia varujú pred premrznutými jedlými hubami, ktoré sa môžu stať pre človeka jedovatými.

"Premrznuté huby poznáme podľa toho, že sú celkovo povädnuté, ich okraje sú nahnité. Predovšetkým je zmenená farba plodnice. Jej textúra nie je typická, čiže huby potom nadobudnú skôr sivastú farbu".

 

Hoci niektorým druhom húb, napríklad podpňovkám, hlivám a pôvabniciam, mrazíky tak veľmi neprekážajú, hubári by nemali zbierať opakovane zmrznuté a znovu rozmrznuté jarné huby, napríklad hríby. Môžu spôsobiť ľahšiu otravu, predovšetkým zažívacie ťažkosti. Bielkoviny v hube sa začnú rozkladať, princíp funguje podobne ako napríklad pri mäse a iných potravinách.     

© 2013 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode